Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

15 tipp a biztonságos karácsonyfa állításhoz kisgyerekes családoknak

A karácsonyfa a karácsony egyik elmaradhatatlan hozzávalója, pláne egy kisgyermekes családnál, ahol a lurkók rajongással csodálják. Egészen addig, amíg a nagy felfedezőkedvük okán magukra nem rántják vagy fel nem borítják. Hogy elkerüld az ezekből fakadó baleseteket, íme néhány jó tanács a biztonságos karácsonyfa állításhoz.  

 

 

A karácsonyfa amennyire a szeretet ünnepének ékessége, olyannyira lehet komoly veszélyek forrása is. Különösen igaz ez egy olyan családban, ahol egy vagy több kisgyerek is várja a Jézuskát. A kicsik ritkán érzékelik a fában rejlő veszélyeket, ezért gyakran próbálkoznak a meghódításával, egy-egy szépen csillogó dísz megkaparintásával.

 

A nem kívánt balesetek elkerülése azonban csak egy kis odafigyelést és némi praktikumot kíván. Az alábbi tippek jó szolgálatot tehetnek, ha Vízkeresztig csak gyönyörködni és szaloncukrot szüretelni szeretnél a karácsonyfádról.

 

 1. Az első és legfontosabb dolog, hogy a lehető legtovább várj a karácsonyfa megvételével és mindig törekedj rá, hogy frissen kivágott fenyőt válassz. A friss fát a legkönnyebben onnan ismerheted fel, hogy tűlevelei élénk zöldek, nehezen téphetők le és az ujjaid között nehezen törnek el, a fa törzsén pedig friss a gyanta. Érdemes megvétel előtt egy párszor a földhöz ütögetni a fát, ha ugyanis ekkor túl sok levelet hullajt el, biztosan nem friss vágás.

 

 1. Azért, hogy fájukat minél tovább „életben” tartsák, sokan használnak különböző aeroszolokat, amelyek segítenek késleltetni a tűlevelek hullását. Tartsd azonban szem előtt, hogy ha ilyen spray-vel fújod be a fádat, gyúlékony anyagot permetezel rá, így egy esetleges zárlat sokkal gyorsabban lángra lobbanthatja az ágakat.

 

 1. Ha az élő helyett műfenyőt vásárolnál, az első és legfontosabb, hogy győződj meg róla, tűzálló anyagból készült-e.

 2. Rendkívül fontos az is, hová helyezed a lakásban a karácsonyfát. Bár a gyerekek számára megunhatatlan látvány és a felaggatott szaloncukrok és díszek miatt állandó kalandforrás is, a fa és az ő biztonságuk érdekében muszáj egy kicsit szőrösszívűnek lenned. Ahelyett, hogy a fát a nappali közepén állítanád fel, jobban döntesz, ha egy kevésbé frekventált helységbe teszed, mondjuk a dolgozószobába, ahol ugyan jól látható, mégsem garázdálkodhatnak körülötte egész nap a gyerkőcök.   

 3. Szintén sokkal biztonságosabb, ha a fát nem a nappali vagy a szoba közepén, hanem az egyik sarokban állítod fel. Ha duplán szeretnéd biztonságba helyezni a fát, fúrj egy-egy szemes csavart a falba, és jó erős damillal erősítsd hozzájuk a fát, így az kifelé sem fog tudni dőlni.   

 4. Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy a karácsonyfának központi helye legyen a lakásban, a föld helyett helyezd egy magas asztalra, amin a gyerekek nem érhetik el. Ez esetben mindenképpen figyelj arra, hogy a tartó talpak megfelelően stabilak legyenek és borulás biztosak legyenek, illetve semmiképpen ne tegyél fel olyan terítőt, ami lelóg az asztal szélén, hiszen ez könnyen arra csábíthatja csemetédet, hogy megpróbálja kitartó húzkodással tesztelni a fád stabilitását.   

 5. Az egyik legújabb trend szerint egyre többen erősítik erős zsinórral a plafonhoz a fát, olyan magasságba, hogy a kisgyerekek semmiképpen se tudják elérni.   

 6. Ha gyermeked még épp csak elkezdett járni, az is kiváló megoldás lehet, ha valamivel elkeríted a fát. Ehhez rengetegféle megoldás létezik, és így eltekinthetsz attól, hogy egy asztalra, vagy az egyik sarokba száműzd a karácsonyfát, viszont a kis totyogós is közel mehet hozzá és csodálhatja a fényeket.   

 7. Bár kétség kívül esztétikusabbá teszik fádat, tartózkodj a drága, üvegből vagy egyéb törékeny anyagból készült díszek használatától, ha ugyanis ezek véletlenül leesnek, vagy gyermeked leveri őket, komoly sérüléseket okozhatnak. Ha mindenképpen ragaszkodsz ilyen díszekhez, inkább az ágak belső részére vagy a fa felső harmadába aggasd őket, ahol nagyobb biztonságban vannak. A fa alsó ágaira inkább olyan anyagú – karton, papír, műanyag, textil – díszeket helyezz, amik biztonságosabbak.

 8. Tartózkodj az ehető díszek – popcorn, habcsók, mézeskalács, gumicukor – alkalmazásától, ezek ugyanis szintén csak vágyat keltenek a kicsikben arra, hogy szerezzenek maguknak belőlük és könnyen baleset forrásai lehetnek. Ráadásul idővel vesztenek tartósságukból, így fogyasztásuk egyébként sem ajánlott.   

 9. A díszek elhelyezésénél arra is fordíts figyelmet, hogy az apróbb, esetleg letörhető, leszakítható részekkel rendelkezőket a fa magasabban lévő ágain helyezd el, ezek ugyanis fulladásveszélyt okozhatnak, ha a kicsi úgy dönt, közelebbről is megvizsgálná őket.   

 10. Az égősorok használatánál több nagyon fontos dologra is figyelmet kell fordítani. Addig semmiképpen se helyezd üzembe, amíg végig nem néztél minden izzót és meg nem győződtél róla, nincs-e köztük törött, sérült. Ugyanígy vizsgáld át a vezetékeket is, hogy kizárd egy esetleges zárlat lehetőségét.   

 11. A fa alsó ágaira inkább olyan világítást tegyél, aminek izzói aprók. A nagy izzók ugyanis hosszú működtetés során átforrósodhatnak, és megégethetik a felfedezőbb kedvű kisbabák kezét.

 12. Soha ne hagyd égve a karácsonyi világítást, ha nem tartózkodtok otthon, és bár sokan szeretik, ha éjszaka a fa fényei bevilágítják a nappalit vagy a szobát, biztonságosabb, ha az alvás idejére is kikapcsolod.   

 13. Habár nosztalgikus hangulatot árasztanak, soha ne dekoráld a fádat gyertyákkal, hiszen komoly tűzveszélyt rejtenek magukban. Nem csak a fa ágai vagy a díszek gyulladhatnak meg, de ha nincsenek tökéletesen rögzítve, leeshetnek és tüzet okozhatnak. Ha adventi koszorún vagy asztaldíszen gyújtasz meg gyertyát, soha ne hagyd egyedül a kicsit a helységben, amíg a gyertya ég.   

Reméljük, a fenti tippekkel segíteni tudtunk, hogy kisgyermekes szülőként valóban boldog és felhőtlen karácsonyban legyen részed.