Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

A ballagás története

A ballagás története Már csak néhány nap van hátra a tanévből, és amíg az alsóbb osztályok diákjai a vakációt várják sóvárogva addig a...

Már csak néhány nap van hátra a tanévből, és amíg az alsóbb osztályok diákjai a vakációt várják sóvárogva, addig a végzősökre életük egyik fontos pillanata, a ballagás vár. De honnan ered ez a szokás és mióta része az iskolai életnek? Cikkünkben ennek jártunk utána.

A ballagás eredete után kutakodva és az interneten böngészve szembetűnő, hogy nem igazán találhatunk olyan cikkeket, amik a külföldi ballagási szokásokat taglalná. Lehetséges lenne tehát, hogy a ballagás egy igazi magyar hagyomány és a világ más tájain nem is ünneplik? Természetesen aligha van így, hiszen, ha nem is ilyen kötött és kifinomult formában, de külföldön is megünneplik a ballagó diákokat. Bizonyára mindenki látott már olyan amerikai filmet, amelyben a végzős diákok a diplomaosztó után jellegzetes kalapjukat a levegőbe dobálva ünnepelnek. Nos, ez is egy formája a ballagásnak, ráadásul egy bankett is követi a diplomaosztó estéjén. Az tehát elmondható, hogy nem kizárólagos magyar tradícióról beszélünk, de vélhetően hazánkban sokkal komolyabb hagyományok övezik ezt a szép szokást, mint a világ más tájain.

Feltételezhető, hogy a végzős diákok búcsúztatásának több évszázados hagyománya van, ám az interneten fellelhető jegyzetek alapján megállapítható, hogy a 1830-as évek környékén a főiskolát végzett diákok búcsúztató ceremóniájaként kezdett el elterjedni a ballagás, tényleges meghonosodása pedig az 1870-es évekre tehető. Ekkor a felvidéki Selmecbányán található Erdészeti és Bányászati Akadémia végzős hallgatói által vált szokássá a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklése a tanulmányok végeztével.

Innen terjedt el igen gyorsan egész Magyarországon és természetesen rövid időn belül az általános iskolákban is. A XX. század első felére már hagyománnyá nőtte ki magát. Az 1920-as években aztán megjelent egy újabb, máig énekelt nóta, az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal is a ballagások repertoárjában.

Erre az időszakra tehető a ballagást megelőző szerenádok meghonosodása is, amikor a végzős diákok otthonukban látogatják meg tanáraikat, hogy egy közös énekléssel megköszönjék áldozatos munkájukat, fáradozásaikat.

Az 1950-es évek markáns politikai változásai aztán mint oly sok mindent, az iskolai szokásokat is érintették, a ballagást ugyanis egyszerűen betiltották. A diákok azonban szerencsére nem hagyták elveszni ezt a szép hagyományt, így a tiltás nem sokáig funkcionált, hamarosan ismét egymás vállát fogva járták körül iskolájukat a ballagó diákok.

Mint általában minden hagyománynak, úgy a ballagásnak is külön „rituáléja” és kellékei vannak. A nyolcadik osztálytól búcsúzó diákok rendszerint osztályukban gyülekeznek a jeles alkalom előtt, ahol már a padjukra készítve várja őket tarisznyájuk. Ebben többféle jelképes útravaló is helyet kap, földet, pogácsát, sót, pénzérmét és általában egy kedves üzenetet rejtenek bele.

Sokakban fogalmazódhat meg a kérdés, vajon miért éppen ezek a tárgyak kerülnek a kis tarisznyákba? Nos, a pogácsa a mindennapi betevő jelképe. A só azért kerül az útravalók közé, hogy a ballagó élete ne legyen ízetlen, unalmas. A pénz természetesen a reménybeli bőséget jelképezi, a föld pedig azt, hogy az illető bárhova is vetődik élete során, mindenhol gyökeret tudjon verni és sehol ne érezze magát otthontalannak.

A ballagó diákok tehát osztálytermükből indulnak útjukra a ceremónián egymás vállát fogva, osztályfőnökük vezetésével, virágcsokrokkal elhalmozva. Végigjárják iskolájukat, miközben ballagási dalokat énekelnek. Az idők során a Ballag már a vén diák... mellett rengeteg más dal is elterjedt, és általában a ballagó osztályok választják ki azt a néhányat, amit a ballagás ideje alatt énekelnek.

Íme néhány közkedvelt ballagási dal:

Elmegyek, elmegyek...

Régi, régi dal

Gaudeamus Igitur

Húsz év múlva

Persze a fenti dalokon kívül még számos olyan van, amit ballagáson, szerenádon énekelni szoktak, a modern időkben például a klasszikus dalok mellett ismert előadók slágerei is helyet kaphatnak a repertoárban.

A ballagásnak az általános iskola befejezése és a középiskolai évek megkezdése mellett átvitt értelme is van. A hagyomány szerint a ballagás lezárása életünk egy szakaszának, és egyben az első lépések megtétele egy új, immár a felnőtté válás felé vezető úton.

Van azonban egy dolog, amiben szinte biztosan egyedülállóak a magyar ballagási szokások, hiszen hazánkban nem csak az iskolások kiváltsága a ballagási ünnepély, hanem a nagycsoportos óvodásoké is.

A jeles alkalom az idők során igazi családi ünneppé nőtte ki magát, az iskolai ceremónia után a ballagó diákok tiszteletére otthonukban vagy egy étteremben ebédet, vacsorát szokás rendezni.

Természetesen az ajándékozás sem maradhat ki egy ilyen esemény kísérői közül. Igazi slágerajándéknak számít még mindig például az ékszer, de a tanácstalanabb, távolabbi rokonok általában pénzt szoktak ajándékozni. Egy ballagásra is bátran választhatunk kevésbé szokványos meglepetést, ebben igyekszünk segíteni lányoknak és fiúknak szóló ajándéktippjeinkkel.

Forrás: Wikipédia, ballagas.tlap.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír