Elfogaod a sütiket? Elfogadom
Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

A Fabergé tojások története

A Fabergé tojások története

III. Sándor cár 1885-ben a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel az ékszerész Fabergé mestert: készítsen különleges húsvéti meglepetést a számára. 

Az első tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. Az ékszerész a tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona miniatűr mását. A Cár tetszését elnyerte alkotása és ezentúl Fabergé rendszeresen hasonló ékszerdobozkákat készített, nemcsak a Cárné, hanem a cári udvart meglátogató fontosabb államfők számára is.

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, minden költségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése hónapokig, néha egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. A Fabergé mester műhelyének elsődleges munkája ez volt. 1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. Összesen 71 általa készített tojásról tudunk, de csak 62 maradt fent az utókor számára.

Az egyik legutolsó Fabergé tojást („Rotschild tojás”) néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8,9 millió angol font értékben.

(Körülbelül 3,3 milliárd! forintnak megfelelő összeg.)

 

 

    

Tartalomhoz tartozó címkék: hír