Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

CRIBBAGE kártyajáték - tábla és kártya

Ár:
3.940 Ft
Cikkszám: tab-0220
Elérhetőség: Elfogyott

Az angolok és amerikaiak kedvelt kártyajátéka.  

A franciakártya csomag a joker lapokat is tartalmazza, tehát 55 lapos.

A Cribbage fatábla  mérete: 33,5 x 8,5 x 2  cm.

Menny.:

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A cribbage leírása:

Cribbage (crib): angol eredetű kétszemélyes lerakó kártyajáték. A hagyományok szerint Sir John Suckling találmánya. A cribbage első leírása 1674-ből ismeretes. Az alapjátékhoz 52 lapos francia sorozatjelű kártyát használnak. Segédeszköz lehet az ún. cribbage tábla és négy darab rövid pálcika vagy gyufaszál, amelyekkel a játékosok a játék állását jelzik.

A játék célja: A több osztásból álló sorozatban 61 pont elérése. Ha az ellenfél nem éri el a 31 pontos határt, a nyertes megduplázza nyereményét.

A lapok rangsora: K, D, B, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, Á.

A lapok pontértéke: K, D és B = 10, Á = 1, a többi lap pontértéke azonos a rajta lévő számmal.

A lapösszefüggésekkel szerezhető játékpontok:

a) Tizenötös: bármely két vagy több kártya értéke pontosan tizenöt (2 pont);
b) Pár: két azonos rangú kártya (2 pont);
c) Prial: három azonos rangú lap (6 pont)
d) Dupla pár: négy azonos értékű kártya (12 pont);
e) Run: három vagy több, egymást követő lap, tpk. sor (laponként egy pont);
f) Flös 1: három azonos színű kártya (3 pont);
g) Flös 2: mint az előbbi, de a startkártyával (4 pont);
h) Flös 3: azonos színű négy lap és az ugyanilyen színű startkártya összes értéke 15 pont (15 pont).

A játék menete: Az osztó öt-öt lapot ad mindkét félnek, és két kártyát zártan maga elé helyez (bázislapok). Az osztó ellenfele elemeli a maradék csomagot és az emelt rész alsó lapját nyitottan maga elé rakja startkártyaként. Ha ez a lap B, az osztó felírhat 2 pontot. Az osztó ellenfele kezd. Egy tetszése szerinti lapot tesz nyitottan az asztalra és közli annak értékét. Az osztó is hasonlóan jár el , és ő a két lerakott kártya értékét jelzi. Újra az ellenfélen a sor. A lapokat felváltva rakják le addig, amíg a játékosok a fent leírt kombinációkat kialakítják. Egy kártya több kombinációban is használható. (Pl.: 7 - 6 - 5 - 5 lerakása után az egyik ötös része egy másik runnak és egy ötös párnak, de a másik ötös már nem számítható egy másik runhoz.)

Fontos szabály, hogy az asztalon nem lehet flöst bemutatni! Ha a lejátszás során bármely fél eléri e 31 játékpontot, ezt Megyek bemondásával jelzi. A játékosok pontokat szerezhetnek kézben tartott lapösszefüggésekért is. Az osztó ellenfele startkártya figyelembe vételével alakíthatja ki ezeket, míg az osztó ún. bázislapjait használhatja.

A cribbage-ben szigorú renonsz szabályok érvényesülnek (elrontott osztásért, összefüggések elmulasztott bemondásáért, stb.)

A cribbage játék változatai: hat- és hétlapos cribbage, három- és négykezes cribbage. Értelemszerűen a hat- és hétlapos játékban hat, illetve hét lapot osztanak a játékosoknak. Az előbbiben 121 pont elérése a cél, a hétlaposban 181 pontot kell a győzelemhez teljesíteni.

forrás: https://www.kartya-jatek.hu/

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!