Elfogaod a sütiket? Elfogadom
Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Csontocskák - ügyességi játék

Ár:
4.100 Ft
Cikkszám: tab-511
Elérhetőség: RAKTÁRON
A doboz tartalma: 5 csontocska és egy golyó.
Menny.:

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Ketten és többen is játszhatnak a csontocskákkal, de az élvezetesebb játék érdekében azt tanácsoljuk, hogy a résztvevők ne legyenek négynél többen. A játék különböző módon végrehajtott "figurákból", a csontocskák feldobásának és elkapásának meghatározott sorrendjéből, tevődik össze. A figurák nevei vidékenként változhatnak, de a mozdulatok többsége azonos az egész világon. Íme néhány a legismertebbek közül:
Ez egy "alapfigura", ami egy római kori falfestményen is látható Pompeiben. A játékos a levegőbe dobja mind az öt csontocskát, majd megpróbálja kézháttal elkapni őket. Ezután újra feldobja azokat, melyeket nem sikerült a kézfején tartani, és most a tenyerével próbálja elkapni őket. Addig folytatódik így, míg nem marad leeső csontocska. A próbálkozások számának segítségével határozhatjuk meg a játékosok sorrendjét a következő játékhoz.
Most következik az úgynevezett "egyes" figura. Ehhez az első játékos a földre dobja a csontocskákat, majd fogja a golyót (nevezzük jokernek) és feldobja a levegőbe, ezután ugyanazzal a kezével felkap egy csontocskát, és elkapja a golyót, mielőtt az földet érne. Ha sikerült, átveszi a másik kezébe a csontocskát és újra a levegőbe dobja a jokert. Ezeket a mozdulatokat ismétli addig, amíg föl nem szedte az összes csontocskát. Ha egyszer is leesik, elveszíti a jokert (a következő játékosnak kell adnia). Ha megmozdít egy másik csontocskát is, elveszíti a kört, és meg kell ismételnie az "egyes"-t a következő körben, mielőtt elkezdhetné a "kettes" figurát. A "kettes"-nél már a következő képpen kell felvenni a csontocskákat: először kettőt, aztán megint kettőt és végül egyet. Ezután a "hármas" következik, ahol először hármat kapunk fel egyszerre, majd a maradék kettőt. A "négyes"-nél először négyet, majd az utolsót. Végül jön az "ötös", ahol egyszerre kell felkapni mind az öt csontocskát, amíg a joker a levegőben van.
A "boltív alatt" nevű figurához a játékos a csontocskákat a földre dobja. Egyik kezével boltívet formál oly módon, hogy széttárt mutató és hüvelykujja hegyét a földhöz érinti a csontocskák közelében. Ezután fogja a golyót (a jokert), feldobja, egy gyors pöccintéssel átlő egyet a földön fekvő csontocskák közül a boltív alatt, majd elkapja a golyót, mielőtt az földet érne. Ezt addig ismétli, míg az összes csontocska át nem jut a boltív alatt. Ha ez sikerül, ismét jöhet a "kettes", a "hármas", a "négyes", és az "ötös", vagyis kétszer kettőt plusz egyet, azután hármat és kettőt, majd négyet és egyet, végül mind az öt csontocskát átjuttatja a boltív alatt, mielőtt a joker a földre esne.
Egy másik változata az előző figurának az "istálló". Az istálló megformálásához a játékos egyik kezén széttárja ujjait, majd hegyüket a földhöz érinti. A másik kezével feldobja a golyót, és amíg az a levegőben van, egy csontocskát becsúsztat az istálló egy bokszába, vagyis két ujja közé, majd elkapja a golyót. A végén a csontocskáknak egytől egyig az istállóban kell lenniük.
A "béka a lyukban" egy hasonló figura, amikor a játékos úgy helyezi a földre az egyik kezét, hogy közben mutató és hüvelykujjával egy lyukat formál. A golyó minden feldobásakor a játékosnak egy csontocskát kell a lyukba pöckölnie. A végén "fölemeli a lyukat" a levegőbe, felkapja az öt csontocskát és egyszerre dobja bele őket, míg a golyó a levegőben van.
Az "árokugrás”-hoz először is egy egyenes vonalba kell rendezni a csontocskákat, néhány centiméteres távolságot hagyva közöttük. Az első golyófeldobásnál az első és a harmadik, a második feldobásnál pedig a másik három csontocskát kell felkapkodni.
A "kicsi a rakás" nevű figurához a csontocskákat egy halomba kell gyűjteni. A golyó minden feldobásánál, a játékos elvesz innen egy csontocskát, és egy képzeletbeli ötszög egyik sarkába helyezi. Amikor elkészül az ötszög, egyenként elveszi, és újra halomba rendezi őket.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!