Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Fénymalom - fényenergiával működő fizikai játék

Ár:
23.940 Ft
Cikkszám: fiz-1528-3
Elérhetőség: RAKTÁRON
Amikor fény éri a malmot, forogni kezd. Régen a kereskedők kirakataikat díszítettek ezzel a fénymalommal, mert igen mutatós és fényenergiával működő volt.
Menny.:

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Működése: Az üveggömbben elhelyezett szárnyak egyik oldala fekete, ezek könnyen felmelegednek, a világos oldalak viszont visszaverik a fényt. Ennek következtében a két felületre nyomás hat, ami a forgó mozgást idézi elő.
A radiométernek is nevezett eszköz (Crookes-féle fénymalom) ritkított gázterű üveggömbjében egy könnyen forgó kerék található. A kerék lapjainak egyik oldala matt fekete, a másik fényes. Ha a radiométert erős fényű izzólámpával megvilágítjuk, akkor a kerék gyors forgásba jön úgy, hogy a lapocskák fényes oldala halad a mozgás irányába.
Helyezzünk a fényforrás és a radiométer közé fényelnyelő tárgyat. A kerék továbbra is forgásban marad, jelezve, hogy a mozgás nem a fény, hanem a hősugárzás miatt jön létre.
A kerék azért kezd forogni, mert a lapocskák kormozott oldala erősebben nyeli el a hősugarakat, mint a fényes. A kormozott felület ezért magasabb hőmérsékletű, a nekiütköző molekulák így nagyobb sebességgel pattannak vissza. A kormozott oldalra tehát nagyobb nyomás hat, mint a fényes felületre.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!