Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

GYROSCOP/giroszkóp

Ár:
5.820 Ft
Cikkszám: fiz-0413-2
Elérhetőség: Elfogyott

Fűzzük be a tengelyen lévő lyukba a madzagot, majd külső keretet tartva, a kereket forgatva csévéljük fel jó szorosan a zsinórt. Hagyjunk szabadon a végén annyit, hogy kényelmesen megfoghassuk, majd egy erőteljes rántással pörgessük meg a szerkezetet. Ezután a keretnél fogva ráhelyezhetjük a kis műanyag bója tetején lévő bemélyedésbe, vagy (némi gyakorlás után) akár ujjbegyünkre is. A giroszkóp működési elve miatt a pörgettyűt akár döntött pozícióban, ferdén álló tengellyel is tudjuk működtetni, ami nagyon érdekes és különleges látványt eredményez.

Jó szórakozást kívánunk!

Menny.:

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A mechanikus giroszkóp, vagy pörgettyűs giroszkóp, a fizikából ismert perdületmegmaradás törvénye alapján működik. Mozgása wikipédia gif

Ez a legegyszerűbb változata egy tengely körül szabadon forgó lendkerékből áll. Amikor a kerék forgása közben az eszközt a tengelyre merőleges erőhatás éri, az eszköz „meglepő módon” a tengelyre és a külső erőhatásra egyaránt merőleges irányban fordul el.

A giroszkópot Léon Foucault francia fizikus találta fel és nevezte el 1852-ben, amikor egy, a Föld forgását igazolandó kísérletén dolgozott (ld. még Foucault-inga).

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!