Elfogaod a sütiket? Elfogadom
Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Játékok üveggolyókkal

Játékok üveggolyókkal

"Hogyha golyóznak a gyerekek,
Az Isten köztük ott ténfereg.
S ha egy a szemét nagyra nyitja,
Golyóját ő lyukba gurítja."
József Attila: Isten 1925 április

Hogyan kell golyózni? 
Sokfajta játék van, amelyhez golyók kellenek. A legtöbben az a cél, hogy hogy saját golyónkkal eltaláljunk, vagy legjobban megközelítsünk egy másikat, vagy egy vonalat, esetleg átgurítsuk számozott kapukon, vagy gödrökbe gurítsuk.
Golyózáskor a vállunkat és a karunkat nem használhatjuk, csak csuklónk és ujjaink mozdulhatnak. Vagyis nem hajítjuk/dobjuk, mint a követ, hanem lehajolva, guggolva vagy térdelve ejtünk, gurítunk, pöccintünk, lövünk. A golyót  mutatóujjunkkal vagy hüvelykujjunkkal is célozhatjuk. Mutatóujjunk körömpercét hüvelykujjunk párnájával hátrafeszítjük és mutatóujjunk körmét a földre helyezett golyó mögé fektetjük. Hüvelykujjunk mögül hirtelen előrecsapódó mutatóujjunk kilövi a golyót. 

 

FALAZÓS (A Pál utcai Fiúk játékának variációja): 
Akárhányan játszhatják. Kiszámolják, eldöntik, ki az első, második, harmadik... vagyis ki hányadiknak guríthat. A faltól 20 cm-re vonalat húznak, oda mindenki leteszi 1-1 golyóját. 1-2 méterre is vonalat húznak, onnan kell majd mindenkinek indítania a golyó gurítást. Mindenki gurít, egyik a másik után, először úgy, hogy megpróbálja a dobógolyójával eltalálni a saját, letett golyóját. Ha nem sikerül, az elgurított golyó is a földön marad és a következő játékos jön. Ha sikerül, újra guríthat más golyójára, s az eltalált golyókat elveheti. A játék addig tart, míg van mire célozni. Ha elfogyott, mindenki megszámlálja a zsákmányát, az győz, akinek legtöbb a golyója.

Nehezebb változat, ha a második golyót úgy kell gurítania, hogy az a falról visszapattanva találjon el egy másik golyót. Ha ez sikerül, az összes golyót ami a játéktéren van, megnyeri. 

 


KAPUZÓS:

A 3-4 játékos egyenlő számú golyót kap (mindenki 4 db-ot). A kaput felállítjuk és tőle 1-1,5 méterre vonalat húzunk. Innen kell gurítani. Az első játékos elgurítja egymás után mind a 4 golyóját. Ezután a játékosok egymás után következnek, golyóikat Ők is mind elpöckölik, vagy gurítják a kapuk felé. Cél, hogy a golyók valamelyik kapun, vagy kapukon átjussanak. Ha ez sikerül, azoknak a kapuknak a pontszámát összeadják.  Ha elfogytak a golyók, vége a játéknak. Nyertes az, akinek a legtöbb pontja van.  

 

 

 

KÖR GURÍTÓS:

2-5 játékos játszhatja. Minden játékos 8 db egyszínű (de a többiekétől különböző) golyót kap. Rajzolunk egy 1-1,5 méteres kört (neve: kerítés), melynek a közepébe egy nagyobb golyót helyezünk. A játékosok a kerítéstől indítva, egymás után gurítanak 1-1 golyót a középpontban lévő golyó felé. Cél, hogy a középső nagyobb golyót minél jobban megközelítse a játékos golyója. A guruló golyók a játék során más golyókkal ütközhetnek. A játék addig tart, amíg minden golyó el lesz gurítva. Nyertes az, akinek golyója a játék végén legközelebb áll a középső golyóhoz.

 

 

KARÁM: 
2-5 személy játszhatja. Két koncentrikus kört rajzolunk, egy 10-20 cm átmérőjűt (ez lesz a karám), majd köré egy 1,5-3 méter átmérőjűt (ennek neve kerítés).  A játék kezdetén minden játékos kap 8-10 golyót (fontos, hogy minden játékos más színűt) és betesz a karámba ebből 2 golyót. A játékosok felváltva pöckölnek 1-1 golyót a kerítés bármely pontjáról a karám irányába. Cél, hogy a karámban lévő golyók közül minél többet a karámból kilökjön. A kilökött golyókat leveheti a pályáról, azokat megszerezte. A karámba gurult golyót ott kell hagyni. Amikor a karámból elfogynak a golyók, a játékosok a pályán lévő többi golyót veszik célba. Amelyiket eltalálják, levehetik, azonban annak a golyónak a tulajdonosa köteles további 1 golyót a karámba tenni. Győztes, akinek a játék végén a legtöbb golyója van.

Tartalomhoz tartozó címkék: Program Múzeumok Éjszakája