Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Több mint 100 éve is októberben kezdődött a karácsonyi őrület

Több mint 100 éve is októberben kezdődött a karácsonyi őrület

Az áruházak arra biztatják vásárlóikat, időben szerezzék be ajándékaikat. 

Manapság már cseppet sem lepődünk meg azon, hogy ha egy átlagos októberi napon betévedünk egy áruházba, és a polcokról már a karácsonyi kínálat tekint vissza ránk. Azt hihetnénk, ez is felgyorsult világunk, a mai fogyasztói társadalom hozadéka, éppen ezért lehet olyan meglepő, hogy már az 1800-as években is létezett ez a szokás.

Egészen pontosan a késő viktoriánus korban kell keresünk az első nyomokat ahhoz, hogy a korai karácsonyi vásárlásra buzdítás történetét felgöngyölítsük. Egy 1885-ből származó amerikai reklám november 19-i dátummal buzdította a vásárlókat arra, kezdjék meg idejében a karácsonyi bevásárlást, ne hagyjanak mindent az utolsó pillanatra.

„Tartsa észben! Szükségét érezzük, hogy emlékeztessük, közeleg a Karácsony! Szeretnénk mindenki tudtára adni, aki szándékozik beszerezni ajándékait, immáron elérhető minden eddiginél finomabb választékunk a leggyönyörűbb ünnepi termékekből!” - állt a Wilhite & Wilhite kereskedőház hirdetésében.

Egy három évvel későbbi reklám is arról tanúskodik, hogy már a 19. század végén szokássá vált az ünnepekre való korai készülődés, egy amerikai cég, a Moore, Emery & Company a felhívás szerint már november 16-án telepakolta üzlete minden négyzetméterét ünnepi ajándékokkal.

Az egyre inkább megszilárduló szokást vegyes érzelmek fogadták, az akkori erkölcsök alapján főleg azt kifogásolták ellenzői, hogy a hálaadás előtt illetlenség elkezdeni a karácsonyi kínálat árusítását.

A következő évtizedben a világhírű reformer és aktivista, Florence Kelley hathatós közreműködésének hála végérvényesen elterjedt a szokás. Az amerikai hölgy által fémjelzett „shop early”, azaz „vásárolj korábban” kampánynak hála egyre inkább elfogadottá vált, hogy a boltok már október-november környékén prezentálják ünnepi kollekcióikat, segítve ezzel a vásárlókat abban, hogy elkerüljék az utolsó órák nagy rohanását.

Olyannyira, hogy a slate.com összeállításából kiderül, már 1914-ben jelent meg olyan reklám augusztus közepén, amelyben a Hoosier nevű cég biztat az ünnepi bevásárlás megkezdésére. A „shop early” őrület egyre inkább elterjedt, a 30-as években a Washington Times iskolás gyermekek számára írt ki versenyt, amelyen 100 szavas esszében kellett érvelniük amellett, miért kellene mindenkinek korábban kezdeni a karácsonyi bevásárlást.

Napjainkra eljutottunk oda, hogy Amerikában a korai bevásárlás ugyanúgy az ünnepi időszak szokásai közé tartozik, mint a karácsonyfa feldíszítése. Az elmúlt több mint száz év során a szokás szinte az egész világon elterjedt, így már egyre kevésbé lepődünk meg azon, ha október elején hegyekben áll a szaloncukor a boltok polcain, a bevásárlóközpontokban pedig karácsonyi dallamok szólnak a hangszórókból, hogy még inkább fokozzák a korai ünnepi hangulatot, és vásárlásra sarkallják az embereket. 

Látszólag még messze van, de gondolsz-e már most a Karácsonyra? Sokan az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok vásárlását. Ám aki előrelátó, az a pénztárcáját nem egyszerre terheli meg, hanem pl. 3 hónapra elosztva, október, november, december hónapokban. Nálunk már most beszerezheted a szebbnél szebb karácsonyi dekorációkat!  

https://www.jatekanno.hu/egyeb-termekek-83/karacsony-es-advent-169

Tartalomhoz tartozó címkék: hír