Termékek Menü
0
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Múzeumok Éjszakája: Könyvjátékok kiállítás a Játékszerek Annóban

Idén immár negyedik éve vesz részt a Múzeumok Éjszakáján a Játékszerek Anno Kiállítóterem és Bolt, amely a szokásaihoz híven ezúttal is különleges programmal készül, hiszen a könyvjátékok világába kalauzolja el látogatóit kiállításán.

A kiállításon bemutatásra kerülő klasszikus változó és mozgó képes mesekönyvek az ismert német illusztrátor és festő, Lothar Meggendorfer nevéhez kötődnek. Az 1847-ben született művész munkássága során számos könyvet látott el különleges, változó és mozgó illusztrációival.

Az ilyen típusú könyveket, képeslapokat játékként is felfoghatjuk, ezek egésze alkotja a könyvjáték fogalmát. Leggyakrabban átváltozó képekről van szó, ahol egy semleges életkép – trükkös elmozdításokkal, nyelvek meghúzásával, vagy elfordításával, a könyv belsejében elhelyezett, papírból készült szerkezetek segítségével - tréfás fordulatot kap.

 

A 19.század második fele óta nagy népszerűségnek örvendtek a szépen nyomott, körvonal vágott és egymás mögé nyíló, a térhatás illúzióját keltő képek is, melynek szereplőit egyszerű csuklós mechanizmusokkal lehetett mozgatni. Lothar Meggendorfer ezen könyvjátékok készítésének volt a legkiemelkedőbb alakja. A Múzeumok Éjszakája látogatói többségében az általa készített könyvjátékok hasonmás kiadásaiból, láthatnak kiállítást és bemutatót a Játékszerek Anno Kiállítóterem és Boltban, egyes példányokat pedig kézbe is vehetik és ki is próbálhatják. Bemutatásra kerülnek továbbá mai klasszikus változó képeslapok, melyek ugyanazon az elven működnek.

 

  

A művész által készített Nur für brave Kindern, azaz Csak bátor gyerekeknek című képeskönyvet a Múzeumok Éjszakája idén életre hívott kezdeményezése, a Nap műtárgya közé is beválogatták a szervezők. Ez a könyv a kiállítás hivatalos megnyitóján kerül majd bemutatásra. Lothar Meggendorfer illusztrátori munkásságának fontosságát jelzi, hogy a Movable Book Society, azaz Mozgatható Könyv Szövetség kétévente átadásra kerülő díját is a német illusztrátorról nevezte el, melyet több kategóriában is kiosztanak.

Az érdeklődők már június 24-én, szombaton 10 órától megtekinthetik a kiállítást, 17 órától pedig a hivatalos megnyitó keretén belül előadáson is részt vehetnek, valamint egyes darabokat kézbe is vehetnek és ki is próbálhatnak. 

A feliratkozó látogatók között egy hasonmás változó képeskönyvet is kisorsolunk.